Frida
Romtopf
Julens godaste dessert
Romtopt kommer från Tyskland man sparar frukt och bär i ett keramikkrus.
Men det går lika bra i en stor glasburk.
Vi hade bara jordgubbar men tanken är att man ska varva säsongens bär och frukter
Du behöver:
1 flaska rom
1 kg bär/frukt
1/2 socker
Gör så här: - Rensa och skölj cirka 1 liter jordgubbar. Varva jordgubbar och 2 dl strösocker i en glasburk.
Häll på rom så att det precis täcker. Förvara svalt. - Skaka om burken så att sockret löser sig.
Låt stå och mogna i smaken i cirka 3 veckor, skaka om burken cirka två gånger i veckan. Vi valde att förvara jordgubbarna i burken cirka 6 månader för att verkligen få ur all smak. - Serveras med lite vispgrädde
Minska inte mängden socker och att romen är över 35%
Rena bär och inga fingrar i burken då kan det börja mögla

Självklart passar denna efterrätt alltid men för oss har det blivit en juldessert