Frida
Kräftsoppa
När vi äter skaldjur så sparar vi alltid skalen... är perfekt att koka soppa på. Det blir en helt annan smak på soppan.
Släng därför aldrig skalen från skaldjur, de är perfekt att ha i frysen.
Du behöver till fyra pers:
Skalen av ca 1 kg kräftor
1 morot
1 gul lök
4 msk tomatpuré
1 vitlök
3 cl konjak
2,5 dl vitt vin
Dill
3 msk vetemjöl
2.5 dl grädde
Sambal oelek
1 liter fiskbuljong
Salt och vitpeppar
Gör så här:
1. Tina kräftskalen och skölj dom noggrant
2. Lägg skalen i en kastrull
3. Hacka lök, morot och vitlöken
4. Fräs kräftskalen med morot, vitlöken och löken.
Rör om då och då.
5. Tillsätt tomatpurén och mjölet, rör om
6. Tillsätt vitt vin, fiskbuljongen, konjaken och sambal oelek
7. Sjud skalen i ca 20 min.
Krossa gärna skalen med en slev så du får ut så mycket smak som möjligt
8. Sila av fonden
9. Låt fonden koka ner i ca 10 min
10. Tillsätt grädden och koka upp, smaka av med salt och vitpeppar även hackad dill.
Kan behövas lite extra konjak eller sambal oelek. Det är en smaksak 😍
Mixar man soppan innan servering så blir den skummig och fin.

Vi serverade soppan med kesobröd, receptet kommer i veckan... super gott till soppan. 🥰